On ilmoja pidellyt

Onpa ollut kauhean huono kesä. Ihan kamalat kesälomailmat. Aika ankeat kelit.

Näitä kommentteja on kuulunut monen suusta tänä kesänä. Sää on yksi niistä asioista, joihin emme suoranaisesti voi vaikuttaa. Oman pohdintansa voi tehdä valinnoistamme esim. hiilidioksidipäästöjen tuottajina ja sitä kautta maailman säähän vaikuttamisesta. Sää ei oikeastaan ole hyvä tai huono. Se on mikä on. Ja sinällään neutraali jutustelun aihe.

Mikä hienompaa kuin rankkasateella – sateen piiskatessa ikkunalautaa – voit katsella pisaroita kuivana oman kodin suojassa. Sateen jälkeinen sateenkaari on upeaa luonnon omaa taidetta. Ukkosen jyrinän ja salamoinnin koen osoituksena, että luonto on voimakkaampi ja mahtavampi kuin ihminen. Onpa saanut alkukesästä hieraista silmiäkin, kun äkillinen raekuuro on piiskannut vihreää nurmikkoa.

Syksyn kirpeät ja kuulaat aamut. Talven pikkupakkaset ja tallaamaton juuri satanut lumi. Kevään sulava maa ja sen huumaava tuoksu. Jokaisessa vuodenajassa on omat hienot erityispiirteensä. Trooppisessa ilmastossa asumisen kokemuksella voin todeta, että vuodenajat ovat todellinen rikkaus.

Totta kai valon ja lämmön määrä vaikuttaa ihmisen vireystasoon. Lämpimän ja aurinkoisen päivän tunnelma on erilainen kuin sadepäivän. Onneksi melko monella on aika ajoin mahdollisuus lähteä hakemaan näitä energiantuojia etelämmästä.

Säähän et voi vaikuttaa. Sopeudu siis. Pukeudu sateenkestävästi. Tallaa hapekkaassa säässä kumisaappaat jalassa lätäköissä loiskien kuin pikkulapsi. Ota kaikki ilo irti. Hengitä hapekasta ilmaa keuhkosi täyteen. Tai halutessasi pysy sisällä ja uppoudu mukaviin tekemisiin siellä. Suomeen jo aikaa sitten rantautunut päivittäistavaraketju on tavoittanut mainoksissaan mukavan sarkastisen asenteen maamme sääolosuhteisiin. Vedetään överiksi, kun ei muutakaan voi.

Positiivarina totean, ettei tänä kesänä ole satanut koko aikaa. Lähdetään hyvällä asenteella kohti syksyä. Annetaan sekä fyysisten että henkisten uusien tuulien puhaltaa .