Case keittiö

Asiakkaani keittiö on jo osittain toimiva ennen järjestämisen aloittamista. Eniten käytetyt astiat, leikkuuveitset ja –laudat, vispilät ja lastat on sijoitettu käden ulottuville. Ylimmäisille hyllyille on laitettu harvemmin tarvittavat tavarat kuten äidin perintökahviastiastot, maljakot ja viinipulloteline. Rikkinäisistä astioista on jo luovuttu. Hyllyille ja vetolaatikoihin on kertynyt tavaraa, joita ei ollut sen kummemmin järjestetty.  Laatikot ja kaappien ovet ovat vielä menneet kiinni. Muovikippoja, pakasterasioita ja kertakäyttöastioita on useammassa paikassa ja niitä on liikaa.

vetolaatikon kuiva-aineet ennen järjestämistä
…ja jälkeen…

Kun visioimme yhdessä lopputulosta raivausta suunnitellessamme, alkuun tulee ajatus vielä muutaman avohyllyn asentamisesta seinälle. Olen vakuuttunut, että kun käymme kaapit ja hyllyt läpi, sinne vapautuu tilaa. Näin saamme paljon pöytätilaa vievät yleiskoneen ja kahvinkeittimen kaappiin. Tärkein asia lopputuloksessa on saada tyhjää lasku- ja työskentelytilaa. Päivittäin käytössä oleva kookas espressokone saa jäädä pöydälle.

laskutila, pöytä ja seinän hyllyt ovat täyttyneet tavaroista
sama kohta järjestämisen jälkeen
tätä tasoa on tarkoitus keventää

 

yleiskone ja kahvinkeitin on siirretty kaappeihin

Kertakäyttöastiat ja –aterimet järjestettiin yhteen muovikoriin, joka kiertää varaston kautta kesäksi mökille. Mökkikäyttöön tulevat myös ylimääräiset ruokailuvälineet ja salaattiottimet. Muovisten säilytysrasioiden, joissa edelliseltä aterioilta jääneitä ruokia säilytetään, määrää vähennetään muutamaan. Pakasterasiat siirretään varastoon sitä  mukaa kun niitä pakastimesta tyhjenee, niille on oma paikkansa varastossa.

Äidiltä peritty kahviastiasto jää aluksi ylähyllyn taaimmaiseksi, mutta nukutun yön jälkeen siitä luovutaan. Astiasto on ollut monessa juhlassa mukana vuosikymmenien ajan, mutta nyt saa väistyä kierrätykseen. Uusia astiastoja on tullut tilalle. Piparkakkumuotteja, patalappuja ja –kintaita sekä mausteita on yli tarpeen. Mausteita tosin kuluu paljon usein vieraille, ystäville tai myyjäisiin leipovalla emännällä.

mausteita ennen läpikäyntiä
mausteita ennen läpikäyntiä
hyllyn mausteet järjestämisen jälkeen

Erikokoiset kattilat ja kakkuvuoat ovat kätevästi pyörivillä metallihyllyillä kulmakaapissa. Piirakkavuokia ja matalia uunivuokia on suuri määrä, mutta niin on ruokailijoitakin lähisuvun ja ystävien kokoontuessa yhteen.

osa kattilakaapista pöydälle tyhjennettynä
piirakka- ja uunivuoat kätevässä avohyllyssä

Resepti- ja lehtikasoihin emme tällä erää käy yhdessä käsiksi. Nämä keskittymistä ja runsaasti aikaa vievät selvittämiset jäävät emännän ja isännän itse tehtäviksi. Ohjeistan käymään nämä läpi kriittisesti ja miettimään, mitä kaikkea ehtii realistisesti lukemaan ja kokeilemaan.

kulmakaapin uusi järjestys
uusi hyllyjärjestys, jossa tavarat helposti esiin otettavia

Käymme läpi suhteellisen kapean siivouskaapin sisällön.  Siivousaineet ja –tarvikkeet jäävät siististi mataliin ja kapeisiin vetolaatikoihin. Imurin saa nyt otettua helposti esille, kun ei ole tavaraa edessä.

Tietyt tavarat tulee olla tietyissä tutuissa paikoissa, onhan tarkoitus että arki on sujuvaa ja tavarat löydetään. Tulitikut, kynä ja kumi, kumilenksut, aamupuurokattila, teemukit, espressokupit, soppakulho, keksipurkki ja viinipullonavaaja. Nämä kertovat joistakin arjen hyviksi koetuista rutiineista. Emäntä kokkaa ja leipoo paljon. Isäntä ratkoo sanaristikkoja. Päällimmäisenä kuitenkin se aivan upea elämästä nautiskelun taito. Siinä on monella opittavaa.