Case kirjahylly

Asiakkaan kirjahylly on kattoon saakka täynnä. Hyllyt ovat sen verran leveitä, että kirjoja mahtuu kahteen riviin. Kirjoja on useamman sukupolven ajalta. Lisäksi hyllyssä on lehtiä, pelejä ja leluja.

ennen3     ennen2

ennen5

Aloitamme leluista. Rikkinäiset roskiin ja käyttökelpoiset säästetään. Osa leluista on vajaat 50 vuotta vanhoja – nostalgiaa on siis mukana roppakaupalla. Lautapelit ovat aina olleet osa tämän perheen ajanviettoa, niitä on kertynyt kymmenittäin. Pelejä on tilanpuutteen vuoksi vielä kahdessa muussakin paikassa. Niihin emme vielä pääse käsiksi. Tavaroiden kokonaismäärä konkretisoituu selkeänä, kun kokoamme jäävät tavarat lattialle – lelut, pelit ja kirjat omiin kasoihinsa.

h-keski1

Kirjoja aletaan tyhjentää systemaattisesti hylly hyllyltä ylhäältä alkaen. Eri aihepiirit muodostuvat itsestään: klassikot, tietokirjallisuus, perityt kirjasarjat, kaunokirjallisuus sekä lasten- ja nuorten kirjat. Kirpputoreilla kirjojen menekki vaikuttaa olevan laskussa – tarjontaa sielläkin on yksinkertaisesti liikaa. Niinpä poisheitettävät pehmeäkantiset kirjat laitetaan paperinkeräykseen. Kovakantiset lähtevät jäteasemalle energiajätteeksi.

h-keski3

Aikakauslehdistä on säästetty sekä vuosikertoja että irtonumeroita. Säilytettävät  lehdet jaotellaan puutarhan hoitoon, ruuanlaittoon ja sisustukseen liittyviin.  Tämä asiakas on toiminut kuten moni muukin – eli ottanut talteen isot pinot lehtiä, jotka sisältävät mielenkiintoisia artikkeleita. Tilaa säästävämpi ratkaisu on leikata saman tien talteen vain artikkeli ja heittää lehti pois. Ja varmistaa, että artikkeli on todellakin sellainen, johon haluaa ja ehtii palata.  Jokaisen kannattaa omalta kohdaltaan miettiä, tilaako lehden ja onko sitä aikaa lukea. Vai olisiko toimivampi vaihtoehto ostaa irtonumero silloin tällöin.

Kun järjestettävässä kohteessa on useamman henkilön tavaroita, tulee raivaustilanteessa esiin erilaisia näkökantoja esim. kirjojen säilyttämisestä. Tämä kirjasarja on peritty minun suvultani, ei sitä voi laittaa pois. Suomalaiset ovat erityisen tarkkoja perityistä tai lahjaksi saaduista tavaroista. Ajatellaan helposti, että jos laitan tämän pois, se loukkaa lahjanantajaa (joka saattaa olla jo edesmennyt). Lahjaa annettaessa tilanne on ollut omansa: antaja on halunnut antaa jotakin, jonka on ajatellut ilahduttavan lahjan saajaa. On siinä sitten onnistunut tai ei. Varmastikaan kukaan lahjan antaja ei ole tarkoittanut, että muutosta ja vuosikymmenestä toiseen lahjan saaja pähkäilee, mitähän tälle nyt tekisi.  Perityt tavarat tuovat muistoja läheisistä ja rakkaista ihmisistä. Ne kuitenkin kuuluivat sen toisen henkilön elämään etkä loukkaa häntä, jos luovut niistä. Muistot säilyvät sydämessä, tavarat vain herättelevät muistoja. Kenties päästämällä irti muistorikkaista tavaroista, alat olla valmiimpi luopumaan menneestä elämänvaiheesta ja jatkat elämää eteenpäin. Tai sitten et halua luopua niistä ollenkaan ja sekin on jokaisen henkilökohtainen ratkaisu.

jalkeen1     jalkeen4

Tälle asiakkaalle kirjahyllyn järjestäminen on jo kolmas järjestämiskohde. Yhteistyö on sujunut alusta asti hyvin.  On syntynyt kirjoittamattomia sääntöjä – näinhän me tämä homma hoidetaan – samalla tyylillä kuin ennenkin.  Reipasta tahtia parisen tuntia kerrallaan.  Välillä toiselle henkilölle kuuluvien tavaroiden kohtalon kyselyä,  verensokerin tasaisena pitämistä, täsmäkysymyksiä kun asiakkaalle tulee vaikea päätös eteen. Kannustusta, huumoria, valokuvia edistymisestä. Asiakkaan henkilökohtaisen tahdin ja päätöksentekonopeuden huomioimista. Lopputuloksen visiointia  ja pisteenä iin päällä lopputuloksesta nauttimista.

Toivon että saamme yhdessä jatkaa tätä projektia. Silloin tulemme jossain vaiheessa siihen kriittiseen pisteeseen, että järjestettyjä tiloja on enemmän kuin järjestämättömiä. Yhä useammalla tavaralla on oma paikkansa eikä aikaa kulu etsimiseen. Oma luontainen tavaratasapaino on löytynyt. Koti on viihtyisä paikka, jossa keho ja sielu saa levätä.

yin-and-yang-1494542_1280