Autotallin raivausprojekti ja koulutuksen starttaaminen

Varasin asiakkaani autotallin järjestämiseen reilusti aikaa sillä kohde oli melko kaukana kodistani ja edellytti yöpymistä.  Perjantai-iltana kartoitimme tilanteen ja hyvissä ajoin lauantaiaamuna kävimme rivakasti toimeen.

ennen1s

ennen2s

Asiakkaani ei alun perinkään ollut ajatellut autotallia autolle vaan tavaroiden säilytykseen. Noin 20 neliön tila toimi varastona, korkeat avohyllyt kiertävät kahta pitkää seinää. Talli oli täyttynyt saviharrastukseen liittyvistä tavaroista, remonttitarvikkeista, työkaluista, autonrenkaista, rakennuslevyistä, kirjoista, ovista, vanhasta ompelukoneesta, sohvasta ja kirpputoritavarasta.  Asiakkaani vapaaehtoistyö rahoitetaan osittain kirpputoritoiminnalla ja tavaralahjoituksia tulee runsaasti.  Kirpputorille lähtevät tavarat tulee lajitella, hinnoitella ja viedä  (itsepalvelu)kirpputorille, jossa pöytä tulee siistiä päivittäin. Tavoite oli saada autotallista siisti tila, jossa tavarat olisivat tukevasti laatikoissa ja helposti löydettävissä.

ennen3s    ennen4s

Ripeätahtisen asiakkaani oli alusta alkaen helppo tehdä päätöksiä, joten työ eteni joutuisasti. Hän kierrättää kaiken mahdollisen ja pian oli aurinkoinen pihamaa autotallin edessä täyttynyt eri paikkoihin kierrätykseen lähtevistä laatikoista.

Kurinalaisuutta vaatii jatkossakin saatujen kirpputoritavaroiden läpikäynti saman tien, jottei niiden määrä haukkaa liian suurta tilaa autotallista. Viikonlopun vuoksi emme saaneet vietyä kaikkea kierrätettävää päätepisteisiinsä, tämä jäi asiakkaan  arkena tehtäväksi. Osa tavaroista jäi odottamaan noutoa, mikä olikin toteutunut kun kyselin muutaman viikon kuluttua raivauksesta tilannetta. Tavaraa saatiin vähennettyä paljon. Lattiataso saatiin lähes tyhjäksi; tilasta tuli avara ja siisti. Kyllä kelpasi katsella.

jalkeen1s

jalkeen2s

jalkeen3s

jalkeen4s

Epäjärjestyksen aiheuttaa se, ettei tavaroille ole omaa paikkaa. Kun jokaisella tavaralla on oma paikkansa, se on helppo palauttaa käytön jälkeen paikalleen. Uuden toimintamallin omaksuminen ( = paikalleen palauttaminen) vaatii lukuisia toistoja, jotta tavasta muodostuu rutiini. Oman työpisteeni tavaroiden paikkaa muuttaessani muistan käteni hamunneen viikkoja entiseen suuntaan automaattisesti, kunnes aloin muistaa että se ”uusi kädenulottuvuus” olikin eri suunnassa.

Parisen viikkoa sitten alkaneessa ammattijärjestäjäkoulutuksessa kuulin uusia kuvauksia tästä työstä. Ammattijärjestäjä käärii hihat yhdessä asiakkaan kanssa ja laittaa tuulemaan. Hän auttaa asiakasta palauttamaan oman arvio- ja päättelykyvyn siitä minkälainen tavaramäärä on kohtuullinen. Hän on luopumisterapeutti ja henkilökohtainen coach, joka räätälöi asiakkaalle hänelle sopivat säilytysratkaisut ja antaa eväitä järjestyksen ylläpitämiseen. Kanssakulkija – sitä haluan olla. Asiakas avaa kotinsa ovet minulle. En tule tuomitsemaan, en arvostelemaan. Tulen auttamaan.

sari20