Varastoprojekti

En muista koskaan kuulleeni keneltäkään kommenttia, jossa olisi todettu ”onpa varasto  hyvässä järjestyksessä ja siellä on hyvin tilaa”. Päinvastoin moni harmittelee, että varasto on kattoa myöten täynnä ja siellä on laatikoita, joihin ei vuosien takaisen muuton jälkeen ole sen koommin koskettu. Tavarapaljous kulminoituu usein juuri varastoon.  Poissa silmistä, poissa mielestä. Raivaan sitten kesälomalla,  paremmalla ajalla, vuorotteluvapaalla, eläkkeellä, joku päivä. Aika monelle tuota päivää ei koskaan tule.  Ongelma saatetaan ratkaista vuokraamalla maksullinen varasto lisäsäilytystilaksi. Toisille tietoisuus tavaroiden kohtuuttomasta määrästä tulee jo aiemmin. Jos omat voimat tai taidot eivät riitä raivaamisen aloittamiseen, tässä kohtaa avuksi voi tulla tuttava, sukulainen tai ammattijärjestäjä.

Pääsin raivaamaan rivitalon noin kahdeksan neliön varastoa, jossa toisella puolella olivat varastohyllyt ja toisella puolella arkkupakastin ja pöytätaso lisähyllyineen. Varastoon oli mahdutettu tavaraa niin paljon, että tavaroiden putoamisvaara oli ilmeinen. Selkeää järjestystä eri kategorioihin käyttötarkoituksen mukaan ei juurikaan ollut.

ennen1      ennen2

Hylly- ja säilytysratkaisut olivat kekseliäitä. Seinät olivat täynnä erilaisia ja kokoisia nauloja sekä koukkuja. Niihin olivat löytäneet tiensä mm. joulu- ja pääsiäiskoristeet, muovikanisterit, vanhat luistimet sekä muovipussit. Hyllyt olivat täyttyneet muun muassa vanhoista matoista, kangaspuiden pellavaloimista, muovirasioista, lasipurkeista, kakkuvuoista ja tyhjistä pahvilaatikoista.

.lopputulos1      lopputulos2

Lopulta onnistuimme saamaan varastoon selkeään järjestykseen – hillopurkit, lasipullot ja harrastusvälineet löysivät paikkansa. Seinällä ovat koukuissa kauniit koriste-esineet, jotka juhlapyhien aikaan tulevat käyttöön.  Ne tavarat, jotka eivät jääneet varastoon, laitettiin roskiin tai kierrätykseen. Myös mökille vietäville tuli oma laatikkonsa – tämä määrä pyrittiin pitämään pienenä, jottei liika tavara vain vaihtaisi osoitetta.

Asiakkaan ensimmäisen raivauskohteen jälkeen on taipumus käydä niin, että tarve seuraavalle kohteelle löytyy hyvin luontevasti. Tämän asiakkaan kohdalla vaatehuoneen jälkeen tuntui helpolta jatkaa varastoon – nämä kaksi tuntuivat olevan ne kriittisimmät paikat.   Seuraavaa kohdetta olemme jo yhdessä pohtineet, emmeköhän siihenkin etene tässä syksyn saavuttua.

Ja voi sitä ihanan euforista olotilaa, kun näimme lopputuloksen: siistin, hyvässä järjestyksessä olevan varaston, josta yhdellä silmäyksellä näkee, mitä siellä on. Pahvilaatikoiden nimeäminen oli tähän tavoitteeseen pääsemisessä olennaista.

Tyytyväistä hymistelyä tummenevassa illassa.